Tofu karis
Tofu karis yra sotus, maistingas ir jaukiai šildantis patiekalas. Iš pomidorų ir kokoso pieno kartu su įvairiais prieskoniais paruoštas karis gali būti pagrindas ir kitiems panašiems patiekalams.
Šis tofu karis yra puiki populiarių britiškų/indiškų patiekalų tikka masala ar sviestinis viščiukas (butter chicken) alternatyva.
Jei norisi, kad tofu gabaliukai būtų tvirtesni, pirmiausiai tofu reikėtų nusausinti ir apkepti orkaitėje. Jei neturiu laiko, tai tofu gabalą tiesiog lengvai paspaudau rankomis ir išsiskyrusį skystį gerai nusausinu rankšluosčiu. Jei turiu daugiau laiko, padedu tofu ant keliais sluoksniais sulankstyto popierinio ar medžiaginio rankšluosčio, ant viršaus uždedu kitą rankšluostį, o ant jo – ką nors sunkaus prislėgti, pvz. pjaustymo lentelę ir kokį sunkų puodą (pvz. su vandeniu). Taip prislėgtą tofu palaikau apie pusvalandį ar kiek turiu laiko. Tada supjaustau kubeliais ir kepu orkaitėje, kol lengvai apkepa. Pakanka 20-30 min. Per tą laiką išsiverdu ryžius ir paruošiu kario padažą.
Bet jei valgyti norisi ypatingai greitai, galima kepimą orkaitėje praleisti bei į kario padažą sudėti neapkeptus tofu gabaliukus. Tokiu atveju patroškinkite tofu kario padaže keliomis minutėmis ilgiau. Vis tiek bus skanu, tik tofu gabaliukai bus minkštesni.
Kartu su tofu į kario padažą dėjau šaldytas edamame pupeles ir žirnelius. Jie suteikia papildomų augalinių baltymų, skaidulų ir kitų maistinių medžiagų. Taip pat šiame karyje dera žalios lapinės daržovės (gera proga jų suvalgyti daugiau!). Šį kartą naudojau špinatus. Vietoje jų kitais kartais naudoju bet kokias kitas turimas žalias lapines daržoves – lapinius kopūstus, burokėlių lapus, gražgarstes ar kitas.
Tofu karį man skaniausiai valgyti su virtais viso grūdo ryžiais. Juos pakeisti galima bolivine balanda, virtomis bulvėmis arba bet kokios kitomis jūsų mėgstamomis kruopomis ar daržovėmis.
Tofu kario galima pasigaminti didesnį kiekį ir laikyti keletą dienų šaldytuve.
Tofu karis
4-6 porcijos
3 pakeliai tofu (po 180 g)
2 š. aliejaus
1 didesnis svogūnas, smulkiai supjaustytas
1 š. su kaupu tarkuoto imbiero
3 česnako skiltelės, smulkiai sukapotos
1 š. garam masalos prieskonių
1 a.š. kario miltelių
1 a.š. maltos kalendros
1/4 a.š. kajeno
1 a.š. druskos
1 indelis konservuotų pomidorų arba tyrės (400 g)
1 indelis riebesnio kokoso pieno (400 g)
250 g šaldytų edamame pupelių
150 g šaldytų žirnelių
150 – 200 g špinatų (ar kitų žalių lapinių daržovių)
Patiekimui: virti viso grūdo ryžiai (kitos kruopos ar virtos bulvės), kalendros lapeliai, svogūno laiškai, žalioji citrina
Gaminimas:
1. Suslegiame tofu 15-30 minučių (žr. aprašymą aukščiau). Paskui supjaustome kubeliais, suberiame į kepimo skardą ir šauname į iki 180°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 20-30 min., kol tofu gabaliukai švelniai paruduos.
2. Uždedame virti ryžius.
3. Didelėje keptuvėje įkaitiname aliejų, suberiame svogūną ir apkepame kelias minutes.
4. Suberiame imbierą, česnaką, visus prieskonius ir maišant pakepame dar minutę.
5. Konservuotus pomidorus sutriname su rankiniu trintuvu į tyrę ir pilame į keptuvę. Ten pat keliauja ir kokoso pienas. Jei reikia, pasūdome. Pakaitiname padažą ant mažos kaitros kelias minutes.
6. Suberiame keptą tofu, edamame pupeles, žirnelius ir pakaitiname dar kelia kelias minutes, kol edamame ir žirneliai sušils. Tada suberiame špinatus, išmaišome, dar minutę pakaitiname kol špinatai sukris ir patraukiame keptuvę nuo kaitros.
7. Patiekiame su virtais viso grūdo ryžiais. Galime užsiberti smulkintų kalendros lapelių, svogūno laiškų, užsispausti žaliosios citrinos sulčių.
8. Skanaus!