Veganiškas piemenėlių pyragas

Tradiciškai piemenėlių pyragas kepamas iš mėsos ir daržovių, padengtų bulvių koše. Bet juk nebūtina naudoti mėsą 🙂 Šis pyragas visiškai augalinis – baltymus atstoja žalieji ar juodieji lęšiai ir portabello grybai. Vietoje šių grybų puikiai tiktų bet kokie kiti grybai, ypač skanu miško grybai ar tiesiog paprastieji pievagrybiai.

Darbo yra nemažai, bet padirbėti tikrai verta, nes labai skanu, sotu ir pamaitina didelę kompaniją. Kepiau šį pyraga per praėjusias Šv.Kalėdas – visavalgiai apibėrė šį pyragą komplimentais ir paprašė antros porcijos 🙂

Jei turite gražų kepimo indą, kepkite jame ir paskui visą statykite ant stalo – bus stalo puošmena. 

Veganiškas piemenėlių pyragas
200 g (1 stiklinė) žaliųjų arba juodųjų lęšių
3 stikl. daržovių sultinio arba vandens, 2 lauro lapų, gero žiupsnio džiovintų raudonėlių ir keli kvapieji pipirai
apie 1 kg (apie 8 bulvės)
1 stikl. augalinio pieno
50 g augalinio sviesto
muskato riešutas
2 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
2 svogūnai, susmulkinti
3 morkos, supjaustytos kubeliais
apie 8 portabello grybai (2 pakuotės po 280 g), supjaustyti griežinėliais
alyvuogių aliejaus kepimui
200 g šaldytų žirnelių
druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
Gaminimas:
1. Lęšius išverdame daržovių sultinyje arba pasūdytame vandenyje kartu įmetus kelis lauro lapus, džiovintą raudonėlį ir kvapiuosius pipirus.
2. Išverdame bulves sūdytame vandenyje ir nusunkiame (sunką pasiliekame). Bulves sutriname į košę kartu su karštu pienu ir sviestu, jei per tiršta, papildomai įpilame likusios sunkos arba pieno, paskaniname druska, pipirais ir tarkuotu muskatu.
3. Svogūnus su morkomis apkepame įkaitintoje keptuvėje su vienu šaukštu aliejaus, kol suminkštės. Pačiame gale sudedame česnakus, pakepame apie vieną minutę, šiek tiek pasūdome ir atidedame į šalį.
4. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir suguldome grybus vienu sluoksniu (visi iš karto netilps, tai kepti keliais “užėjimais”). Lengvai apkepus vienai pusei, apibarstome druska, pipirais ir apverčiame ant kitos pusės. Kitą pusę taip pat pasūdome ir užberiame maltų pipirų. Taip kepame, kol iškepsime visus grybus.
5. Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Kepimo indą ištepame nedideliu kiekiu aliejaus. Aš naudojau maždaug 28×28 cm dydžio kepimo indą.
6. Į paruoštą kepimo indą pirmiausiai sudedame keptas morkas su svogūnais ir česnakais, tada suberiame virtus lęšius, žirnelius, ant jų suguldome grybus, ir galiausiai ant viršaus sudedame bulvių košę. Šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20 min., kol paviršius švelniai apskrus.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *