Energijos rutuliukai su riešutais ir datulėmis

energijos rutuliukai su riešutais, datulemis, sėklomis ir raw kakavos milteliais

Energijos rutuliukai su graikiniais riešutais ir datulėmis yra mūsų šeimos favoritai. Paprastai prigaminame jų daug savaitgalį ir visą savaitę po ranka turime sveiką ir skanų užkandį. Tiesą sakant, dažniausiai energijos rutuliukų indas ištuštėja nesulaukęs savaitės galo:) Tinka prie arbatos/kavos puodelio, vaikams į užkandėlių dėžutes, vyrui į darbą (vietoje bandelių per kavos pertraukėlę), pritrūkus energijos ir visais kitais atvejais, kai norisi greitai ir sveikai užkrimsti.

Šiuos energijos rutuliukus su vaikais linksmai vadiname “smegenūzais”. Jie pamaitina ne tik smegenis, bet užtikrina ilgalaikės energijos dozę visam organizmui. Avižiniuose dribsniuose, sėklose, džiovintose uoguose esančius sudėtinius angliavandienius organizmas pasisavina iš lėto ir palaipsniui aprūpina jį energija.

Pagal recepte nurodytą produktų kiekį pasigamina apie 70 vienetų energijos rutuliukų. Daug, ar ne?:) Tad šiek tiek reikia pamiklinti delnus, kol juos suformuoji. Bet jei daryti, tai daryti – neverta net pradėti nuo mažesnio kiekio, nes labai jau greitai energijos rutuliukai išgaruoja (jau vien darymo procese sumažėja:) Be to, energijos rutuliukus darant antrą trečią ir kt. kartus, rankos taip įsimiklina, kad kiekvieną kartą jie susiformuoja greičiau ir greičiau. Be to, šiek tiek užtrukus vieną vakarą, visai savaitei būsime apsirūpinę teisingu užkandžiu.

Beje, į energijos rutuliukų gaminimo procesą labai smagu įtraukti visą šeimą. Ir puiki proga visiems kartu pabendrauti, ir darbą nudirbti. Arba darant žiūrėti kokią nors įdomią televizijos laidą, kino filmą ar šiaip relaksuoti besiklausant malonios muzikos.

Kad būtų įvairiau, ruošiame dviejų skonių energijos rutuliukus – paprasto ir šokoladinio. Kai masė rutuliukams būna paruošta, į pusę jos suberiu (raw) neskrudintos kakavos miltelių. Nuo įprastų kakavos miltelių jie skiriasi tuom, kad nėra termiškai apdoroti aukštoje temperatūroje, todėl išlaiko vertingas maistines medžiagas ir praturtina mūsų organizmą kalciu, magniu, geležimi, fosforu, kaliu, skaidulomis ir antioksidantais. Žinoma, naudokite tuos kakavos miltelius, kuriuos turite, bet prie progos būtinai išmėginkite raw kakavą. Dar vienas receptas, kur labai sėkmingai naudoju raw kakavos miltelius.

Paruoštus energijos rutuliukus “smegenūzus” sudėkite į sandarų indą ir laikykite šaldytuve. Pas mus jie neužsilaiko ilgiau nei savaitė, bet manau šaltai laikomi gali išbūti iki 2 savaičių.

Energijos rutuliukai su riešutais ir datulėmis
Apie 70 vnt. (graikinio riešuto dydžio)
300 g viso grūdo avižinių dribsnių
200 g graikinių riešutų
100 g moliūgo sėklų
100 g saulėgrąžų
150 g džiovintų spanguolių (išmirkome karštam vandeny apie 15 min. ir gerai perplauname)
25-30 vnt. minkštų datulių be kauliukų (jei kietos, išmirkome šiltame vandenyje apie 30 min.)
žiupsnelis druskos
2 š. raw kakavos miltelių (nebūtinai)
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius, graikinius riešutus, moliūgo sėklas ir saulėgrąžas apkepame iki 150°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kad lengvai apskrustų (visi produktai į vieną skardą netilps, tad kepame skirtingose kepimo skardose paskleidę nestoru sluoksniu). Atvėsiname.
2. Atvėsintus ingredientus suberiame į maisto kombainą ir šiek tiek pasmulkinkiname. Tada sudedame į kelias dalis supjaustytas datules (be kauliukų!!!), džiovintas spanguoles, įberiame žiupsnelį druskos ir smulkiname toliau. Jei reikia, sustabdome kombainą ir mentele nubraukiame į šonus sukilusią masę. Smulkinti galima paliekant didesnius gabaliukus ar mažesnius (kaip labiau patinka). Baigiame smulkinti, kai masė limpa tarp pirštų.
3. Jei norime pagaminti dviejų skonių rutuliukus, susmulkintą masę padaliname į dvi dalis. Į vieną įberiame 2 šaukštus kakavos ir gerai išmaišome.
4. Formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus, sudedame į sandarų indą ir laikome šaltai.
5. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *