Humusas

Humusas yra sveikas ir skanus užkandis iš avinžirnių.

Trumpos atostogos Izraelyje – saulė, jūra, besišypsantys žmonės ir … humusas. Valgiau jį kiekvieną dieną skirtingose vietose. Ir atsivalgyti negalėjau. Kaip čia atsivalgysi, kai kiekvienoje vietoje humusas pateikiamas kiek kitaip ir skanesnis už ankščiau ragautą – su smulkiai pjaustytais svogūnais, raugintais agurkėliais, čili pipiriukais, papildomai užpilant alyvuogių aliejaus, užberiant avinžirnių ar užpilant trintų pupelių. Skanu, sveika, greita ir nebrangu.

Kaip čia atsivalgysi, kai kiekvienoje vietoje humusas pateikiamas kiek kitaip ir skanesnis už ankščiau ragautą – su smulkiai pjaustytais svogūnais, raugintais agurkėliais, čili pipiriukais, papildomai užpilant alyvuogių aliejaus, užberiant avinžirnių ar užpilant trintų pupelių. Skanu, sveika, greita ir nebrangu.

Grįžusi namo pasiraitojau rankoves ir kibau į darbą. Kol neišgaravo įkvėpimas padaryti panašų į išragautus atostogose – švelnų it šilkas, kvepiantį kuminais ir besikandžiojantį česnakais bei čili.

Kad humuso tekstūra būtų švelni, reikia nepatingėti nuimti luobeles nuo išvirtų avižirnių. Tarp pirštų spustelėjus avinžirnis pats išsineria iš luobelės. Bet jei humuso norisi, bet luobelių nuiminėt nelabai, galima nevargti – skonis iš esmės nenukenčia.

Humusas yra tobulas užkandis, kurį galima pasiruošti savaitgalį ir juo mėgautis visą savaitę. Tepti ant tortilijų ir sumuštinių, valgyti kartu su šviežių daržovių lazdelėmis, paskaninti salotas ar tiesiog vieną kabinti šaukštais. Vienas geriausių mano užkandžių, kuris gelbėja nuo sausainio ištikus bado akimirkai. Sandariame indelyje šaldytuve gali būti laikomas iki maždaug 5 dienų.

Paprastai išsiverdu daugiau avinžirnių, nei reikia humusui pagaminti. Likusius nuo humuso galima panaudoti troškiniui, salotoms ar vienus kramtyti. Mano mažiausioji kaip tik tokius labiausiai ir pripažįsta. Išalkai? Štai, prašom sauja avinžirnių:) Triauškina kaip riešutukus. Sveika ir sotu.

Pagrindiniai humuso ingredientai, be pačių avinžirnių žinoma, yra tahini (trintos sezamų sėklos) ir maltas kuminas. Visai mūsų šeimai patinka kumino prieskonis, tad aš jo beriu daug. Jei jūs tik pradedate su juo draugauti, berkite mažiau. Jei norėsis, įsibersite daugiau. Tiek tahini, tiek malto kumino galima nusipirkti beveik visose didesnėse maisto prekių parduotuvėse. Kiti ingredientai, kaip citrinos sultys, česnakas ir maltos aitriosios paprikos ar kajeno pipirai, yra labiau mums įprasti ir žinomi. Jų kiekius irgi reikia reguliuoti individualiai. Vieniems patinka, kai labiau jaučiasi citrinos rūgštelė, kitiems – kai česnakas stipriau kandžiojasi. Tad įdėję recepte nurodytą minimalų kiekį, galutinį rezultatą sureguliuokite pagal savo skonį. Man skaniausia, kai stipriai jaučiasi kuminas, kiek vėliau atsiskleidžia česnako ir kajeno aštrumas, o pati konsistencija pakankamai švelni ir nesprangi.

Švelnią humuso tekstūrą (be luobelių nuėmimo) suteikia nuo išvirtų avinžirnių likęs nuoviras. Tad neskubėkite jo išpilti. Sunku tiksliai pasakyti, kiek jo prireiks – kartais prireikia daugiau, kartais mažiau. Recepte nurodytam avinžirnių kiekiui pradedu nuo maždaug 200 ml. Jei dar per tiršta, įpilu daugiau, kol mane tenkina humuso konsistencija.

Patiekiant humusą įdėkite į dubenėlį, su šaukštu padarykite nedidelę duobutę ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Ir skaniau, ir pats humusas nesudžiūna. Užberkite smulkiai pjaustytų svogūnėlių, raugintų agurkėlių, nesmulkintų avinžirnių arba palikite tik su aliejumi. Puošniai atrodo užbėrus saldžiosios ar rūkytos paprikos milteliais.

Humusas 3 stikl. virtų avinžirnių (maždaug 1,5 stikl. nevirtų) 5 š. tahini 1-3 a.š. malto kumino 5 š. citrinos sulčių (arba daugiau pagal skonį) 4-6 česnako skiltelės 2 š. alyvuogių aliejaus 1/4 a.š. maltos aitriosios paprikos arba kajeno pipiro žiupsnelis druskos apie 200-250 ml nuoviro, likusio išvirus avinžirnius Patiekimui: rūkytos paprikos milteliai, avinžirniai, žalumynai ir pan. (nebūtinai) Gaminimas: 1. Visus ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą, įpilame apie 200 ml nuo avinžirnių likusio nuoviro ir susmulkiname iki vientisos masės. 2. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, česnako skiltele, druska. Jei per tiršta, papildomai įpilame nuoviro. 3. Prieš patiekiant, užpilkite šlakelį tyro alyvuogių aliejaus, užberkite rūkytos paprikos miltelių, avinžirnių, žalumynų ir pan. 4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *