Veganiškas juodųjų serbentų sūrio tortas

Veganiškas juodųjų serbentų sūrio tortas

Iš visų mano darytų augalinės kilmės sūrio tortų šis veganiškas juodųjų serbentų sūrio tortas man yra pats pačiausias. Švelnios tekstūros, puikiai išlaikantis formą, sodraus juodųjų serbentų skonio. Ruošiamas iš grynų ir sveikų augalinės kilmės produktų. Lengvai pagaminamas ir visus jo valgytojus nepaprastai džiuginantis. Jei šaldyklyje dar turite juodųjų serbentų atsargų, tai puiki proga prieš prasidedant vasaros sezonui juos panaudoti nuostabiam desertui. O jei ir neturite, visada gelbėja parduotuvių šaldiklių turinys.

Gaminau šį tortą be įprastai tokiuose tortuose naudojamo kokosų aliejaus. Šiame juodųjų serbentų sūrio torte sutvirtinimo funkciją tobulai atlieka ekologiškas kakavos sviestas. Tai turėtų patikti tiems, kas nenori jausti kokosų prieskonio.

Kodėl pabrėžiu, kad naudoju ekologišką kakavos sviestą? Todėl, kad pati kartą panaudojusi ekologišką, likau visiškai užburta jo nuostabaus skonio ir aromato. Suprantama, kad ekologiškas kakavos sviestas kainuoja daugiau, nei rafinuotas. Bet aišku už ką moku – kokybė, maistinė vertė (apdorojant žemoje temperatūroje išlieka vertingos maistinės medžiagos, būtent dėl kurių jis vadinamas Dievų maistu) ir nepaprastai subtilus šokolado aromatas.

Dabar jau nebėra sunku įsigyti šio fantastiško produkto. Google paieškoje suvedus “ekologiškas kakavos sviestas” rasite pakankamai internetinių ir įprastų parduotuvių, kur galima jį įsigyti. Be to, ekologišką kakavos sviestą naudoju ne tik maistui. Puikiai tinka sučiulpti gabaliuką, kai skaudą gerklę. Arba pasitepti suskirdusias lūpas vietoje lūpų vazelino.

Be kakavos sviesto, į torto kremo sudėtį įeina juodųjų serbentų tyrė. Serbentus suberiu į galingą maisto smulkintuvą ir gerai susmulkinu. Gerai susmulkina ir mažesnio galingumo maisto smulkintuvas, tačiau gali likti nesusmulkintų juodųjų serbentų sėklyčių. Jei visgi norite tobulai vientisos tyrės, tai susmulkintus serbentus perkoškite per sietelį. Naudojau gana nemažą serbentų tyrės kiekį – 450 ml, nes labai mėgstu sodrų juodųjų serbentų skonį. Jei norite ne tokio stipraus skonio, naudokite kiek mažiau (350 – 400 ml).

Juodieji serbentai yra rūgščios uogos, bet man tai patinka. Kad tortas išliktų maloniai rūgštus, daug saldiklio (klevų sirupo) nenaudojau. Prieš pilant paruoštą kremo masę ant pagrindo būtinai paragaukite ir pakoreguokite saldumą pagal savo skonį.

Paskutinė torto kremo sudėtinė dalis yra anakardžių riešutai. Juos reikia išmirkyti vandenyje, kad suminkštėtų. Jei pamiršote užmerkti iš vakaro, tai pakaks ir kokių dviejų valandų. Tokiu atveju užpilkite juos karštu vandeniu. Pabaigus mirkyti, riešutus gerai nusunkite ir naudokite kaip aprašyta recepte.

Veganiškas juodųjų serbentų sūrio tortas
24 cm torto forma
Pagrindas:
150 g migdolų riešutų
150 g saulėgrąžų
50 g (1/2 stikl.) avižinių dribsnių
3 š. raw kakavos miltelių
apie 10 vnt. minkštų datulių (be kauliukų!)
žiupsnelis druskos
Kremas:
450 g anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje bent 2 val. arba per naktį)
60 g ekologiško kakavos sviesto
450 ml juodųjų serbentų tyrės (“sublenderiuoti” juodieji serbentai)
6 š. klevų sirupo
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Pagrindui skirtus migdolus, saulėgrąžas ir avižinius dribsnius lengvai apkepame keptuvėje, kol švelniai pasklinda aromatas ir vos vos apskrunda. Atvėsiname. Suberiame į smulkintuvą ar kombainą ir susmulkiname iki mažų trupinėlių. Įdedame gabaliukais supjaustytas minkštas datules, kakavos miltelius, druską ir toliau smulkiname, kol datulės susimaišo su riešutais, saulėgrąžomis ir avižiniais dribsniais. Masė pagrindui būna paruošta, kai paėmus gabaliuką masės tarp dviejų pirštų ji sulimpa. Jei nelimpa, papildomai įdedame dar vieną ar kitą datulę.
2. Torto formą atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės ar padėklo, sudedame paruoštą pagrindą, gerai suspaudžiame.
3. Paruošiame kremą. Kakavos sviestą (susmulkintą) ištirpiname – sudedame į mažesnį puodą, kurį dedame į didesnį puodą su vandeniu. Ant nedidelės kaitros pakaitiname kol kakavos sviestas išsilydis. Supilame jį į smulkintuvą ar maisto kombainą kartu su kitais likusiais ingridientais ir viską sumalame iki vientisos masės. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame klevų sirupu ar mikro žiupsneliu druskos.
4. Paruoštą kremą supilame ant pagrindo. Uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą visai nakčiai.
5. Prieš patiekiant, galima papuošti lydytu šokoladu (100 g gerą juodą šokoladą ir 1 š. kokosų aliejaus ištirpiname vandens vonelėje (analogiškai, kaip tai darėme su kakavos sviestu), atvėsiname ir užpilame ant sustingusio torto) ir/ar šviežiomis uogomis.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *