Morkų lapelių ir moliūgo sėklų pesto/užtepėlė

Jau kvepia pavasariu! Parduotuvės ir turgus džiugina įvairiais žalėsiais. O labiausiai džiugina, kad šviežios morkos parduodamos su visais lapeliais!!! Kuriuose, pasirodo, karotenoidų, antioksidantų, vitaminų A ir C yra ne mažiau, o kai kurie šaltiniai teigia, kad net daugiau nei pačiose morkose. Tad morkas į salotas, o iš jų lapelių gaminame morkų lapelių ir moliūgo sėklų pesto. (Tiesą sakant, morkų lapelius irgi galime naudoti salotoms, jų skonis tarsi petražolių su švelniu morkų poskoniu). Man labai patinka, kad pasigamina greitai, kainuoja nedaug, galima pasiruošti iš anksto. Plius kimšte prikimštas karotenoidų, antioksidantų bei vitaminų, kurių mums ypač reikia ankstyvą pavasarį.

Be morkų lapelių naudosime moliūgo sėklas, kurias reikėtų švelniai apkepti keptuvėje (labiau atsiskleidžia skonis, aromatas ir traškumas). Kadangi šis pesto visiškai augalinės kilmės, tad vietoje įprasto parmezano sūrio įdėsime mielių dribsnius (angliškai nutritional yeast). Mielių dribsniai turi subtilų sūrio poskonį, tad tobulai tinka paskaninti pesto. Jų galima įsigyti visose sveiko maisto parduotuvėse. Plačiau apie mielių dribsnius rašiau čia.

Citrinos sultys ir tarkuota žievelė, česnakas ir alyvuogių aliejus yra kiti likę ingredientai. Tad viską sumetame į maisto kombainą (išskyrus aliejų) ir susmulkiname. Tegul lieka maži gabaliukai, dar skaniau, kai yra ką pakramtyti. Susmulkinus iki norimo smulkumo, pilame aliejų ir dar kartą kelis kartu pasukame kombaino peilius. Pesto gaunasi pakankamai tirštas. Jei norisi skystesnio, įpilkite daugiau aliejaus. Bet jei nesinori didinti aliejaus kiekį, prieš pat naudojant praskieskite šlakeliu vandens (vanduo gali sutrumpinti galiojimo laiką, todėl norimą pesto kiekį praskiedžiame vandeniu tik prieš pat vartojimą).

Jei iš karto morkų lapelių ir moliūgo sėklų pesto nesuvalgome arba pasigaminame jį iš anksto, tai sudedame į indelį, ant viršaus užpilame šiek tiek aliejaus ir laikome šaldytuve iki 5-7 dienų. Tinka vartoti visur kur norisi. Man labiausiai patinka tepti ant skrebučių, dėti į salotas ir makaronus.

Morkų lapelių ir moliūgo sėklų pesto Išeiga: apie 300 ml Apie 60 g (stipriai prikimšta su kaupu stiklinė) morkų lapelių, susmulkintų 100 g moliūgo sėklų, lengvai apkeptų 2-3 š. mielių dribsnių (nutritional yeast) 2-3 skiltelės česnako 2 š. citrinos sulčių žiupsnis tarkuotos citrinos žievelės 7 š. tyro alyvuogių aliejaus mažas žiuspnelis druskos (nepadauginkite, sūrumo bus nuo mielių dribsnių) Gaminimas: 1. Į kombainą sudedame visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų. Smulkiname iki mažų gabaliukų. Įpilame aliejų ir dar pasmulkiname. Jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, tarkuota žievele, česnaku, druska. 2. Jei iš karto viso nesunaudojame, sudedame į indelį, ant viršaus užpilame šiek tiek aliejaus ir laikome šaldytuve iki 5-7 dienų. 3. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *