Apverstas slyvų pyragas

Apverstas slyvų pyragas su kardamonais, cinamonu ir gvazdikėliais.

Šis apverstas slyvų pyragas išsklaidys bet kokią rudenišką melancholiją. Be galo gardus, purus ir šiek tiek drėgnas, ne per saldus ir su burnoje tirpstančiomis lengvai pasikaramelizavusiomis slyvomis. Ir žinoma, kvepiantis kardamonais bei cinamonais. Uummm, tikrai turite jo paragauti.

Slyvos ir kardamonas man yra tobulas derinys, tad kardamono pyragui nepagailėjau net dviejų šaukštelių. Jei nesate tokie stiprūs jo gerbėjai, kardamono berkite kukliau – vieno šaukštelio tikrai pakaks švelniam prisilietimui.

Apverstas slyvų pyragas
5-6 slyvos
250 g viso grūdo speltos miltų
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. malto cinamono
1-2 a.š. malto kardamono
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
80 ml kokosų aliejaus
60 g nerafinuoto cukraus
180 ml augalinio pieno
15 g kokosų cukraus arba kito nerafinuoto cukraus (formos pabarstymui)
1/2 a.š. kokosų aliejaus formai patepti
Gaminimas:
1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C. Kepimo formos (23 cm) atsegamais kraštais išorę apsukame dvigubu folijos sluoksniu, kad sulaikytų slyvų sultis, jei kepant jos pradėtų varvėti.
2. Slyvas perpjauname pusiau, išimame kauliukus, ir kiekvieną puselę supjaustome į maždaug keturias skilteles.
3. Kepimo formos dugną patepame kokosų aliejumi ir pabarstome kokosų cukrumi. Ratu suguldome slyvų puseles.
4. Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, cinamoną, kardamoną ir gvazdikėlius.
5. Puode ištirpiname kokosų aliejų, įberiame cukrų ir pamaišome, kad cukrus ištirptų. Supilame pieną.
6. Į miltus supilame skystą masę ir gerai išmaišome, bet nepersistengiame.
7. Gautą masę sukrečiame ant slyvų ir šauname į įkaitintą orkaitę. Orkaitėje po kepimo forma padėkite kitą kepimo indą/skardą, jei kartais pro netyčia praplyšusią foliją norėtų veržtis slyvų sultys (kartais pasitaiko, tad apsidraudžiame, kad nereikėtų šveisti pridegusios orkaitės). Kepame apie 45 minutes, kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus lieka sausas.
8. Pyragui pravėsus, atsegame kepimo formos kraštus, ant viršaus uždengiame lėkšte ir staigiu judesiu apverčiame. Nuimame kepimo formos kraštus ir atsargiai nuimame viršuje atsidūrusį formos dugną.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *