Lengvai pagaminamas veganiškas vyšnių pyragas

Lengvai pagaminamas vyšnių pyragas, purus ir minkštas, puikiai tinka prie arbatos ar kavos puodelio.

Tokio greitai ir paprastai pagaminamo pyrago matyt dar nesu dariusi. Tešla paruošiama viename dubenyje per 5-10 minučių. Nereikia jokių maišytuvų ar plakiklių, pakanka tik elementarios šluotelės, kad sumaišyti visus pyrago ingredientus. Paruošimo greitumas yra ne vienintelis privalumas. Šis lengvai pagaminamas veganiškas vyšnių pyragas iškepa nepaprastai purus, drėgnas ir labai labai gardus. Dabar kai pats vyšnių sezonas, kepu jį jau ne pirmą kartą. Vis dar negaliu atsivalgyti 🙂 O žiemą manau kepsiu iš šaldytų vyšnių.

Patys pyrago ingredientai yra įprasti augalinės kilmės produktai. Tai viso grūdo ir baltų speltos miltų mišinys, nerafinuotas rudas cukrus, kokosų aliejus, augalinis pienas ir vyšnios. Tiesa, vienas iš ingredientų gali būti neįprastas. Tai – akvafaba (aquafaba). Taip yra vadinamas skystis nuo konservuotų arba virtų avinžirnių. Taip taip, šis skystis pasirodo turi panašių savybių kaip kiaušinio baltymas, tad dažnai naudojamas augalinėje konditerijoje. Akvafabą tesiog sumaišome su kitais lengvai pagaminamo veganiško vyšnio pyrago ingredientais. Jo dėka mūsų pyragas iškepa purus ir minkštas.

Beje, akvafabą galima išplakti iki standžių putų. Lygiai taip pat, kaip kiaušinių baltymus. Ir gaminti visus žymiuosius desertus kaip morengai, Pavlovos tortas, trapūs sausainukai ir kiti skanėstai, kuriuos paprastai gaminame naudojant kiaušinių baltymus. Bet apie kitus skanumynus naudojant akvafabą pasidalinsiu kitą kartą 🙂

Akvafabą galime gauti arba verdant avinžirnius, arba tiesiog naudojant skystį nuo konservuotų avinžirnių. Pastarasis būdas yra super paprastas, tad jį ir rekomenduoju. Kai iš avinžirnių ruošite kokį patiekalą, jau žinosite, kur labai naudingai ir prasmingai galima panaudoti jų skystį. Tikrai jau ne į kriauklę išpilti! 🙂 Iškepti šiam veganiškam vyšnių pyragui reikės 110 ml akvafabos, kurios liks nuo vieno įprasto dydžio konservuotų avinžirnių indelio.

Avinžirniai labai universalus ir sveikas produktas. Tobulai tinka sriuboms, troškiniams, salotoms ar šiaip pakramsnoti praalkus. Štai keletas idėjų patiekalams su avinžirniais, kur panaudoję konservuotus avinžirnius turėsite akvafabos šiam gardžiam veganiškam vyšnių pyragui pagaminti: Salotų dubuo su šparagais ir bolivine balanda, Bolivinės balandos, avinžirnių ir pomidorų sriuba, Avinžirnių ir morkų troškinys su džiovintais abrikosais (Maroko motyvais).

Šį lengvai pagaminamą vyšnių pyragą kuo puikiausiai galima iškepti iš vakaro. Per naktį pastovėjus labiau sutvirtėja pyrago struktūra, bet drėgnumo ir purumo pyragas nepraranda. Aš mėgstu jį išsikepti iš vakaro, kad turėti kuo pasimėgauti pusryčiams prie arbatos ar kavos puodelio.

Lengvai pagaminamas veganiškas vyšnių pyragas
80 g viso grūdo speltos miltų
80 g speltos miltų
80 g nerafinuoto cukraus
2 a.š. kepimo miltelių
110 ml akvafaba (skystis nuo konservuotų avinžirnių)
3 v.š. augalinio pieno
5 v.š. kokosų aliejaus (skysto)
1 a.š. vanilės ekstrakto
2 stikl. vyšnių be kauliukų
Gaminimas:
1. Įkaitiname orkaitę iki 180°C. Kepimo indą (20 – 22 cm) ištepame aliejumi.
2. Dubenyje gerai sumaišome speltos miltus, cukrų ir kepimo miltelius. Įpilame akvafabą, pieną, kokosų aliejų ir vanilės ekstraktą ir dar kartą viską gerai išmaišome.
3. Vyšnias lengvai įmaišome į tešlą ir visą gautą masę supilame į kepimo indą. Gali pasirodyti, kad tešlos gavosi labai mažai. Nesijaudinkite – ji gerai iškils bekepant.
4. Šauname į orkaitę ir kepame apie 40 min. kol paviršius gražiai apkepa, o įbestas ir ištrauktas medinis pagaliukas lieka sausas.
5. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *