Citrininis pyragas

Atrodytų visiškai eilinis pyragas. Tol, kol neparagauji pirmojo kąsnio – šiek tiek netikėtai nustebina maloni citrinos rūgštelė. Pati pyrago tektūra puri ir lengvai drėgna, bet tvirta.

Iškeptas pyragas sulaistomas citrinos sulčių ir cukraus sirupu. Jis suteikia papildomą rūgštumą, drėgnumą ir kartu blizgesį. Rekomenduoju nepraleisti šio žingsnio.

Citrininiam pyragui, žinoma, reikia citrinų. Geriausia naudoti ekologiškas, nes pyrago tešlai naudojama ne tik citrinos sultys, bet ir tarkuota žievelė.

Citrininis pyragas
24 cm apvali kepimo forma atsegamais kraštais (su skyle per vidurį)
Pyragui:
2 v.š. maltų linų sėmenų
250 g speltos miltų
120 g avižinių miltų
30 g kukurūzų krakmolo
2,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1/4 a.š. ciberžolės miltelių
2 citrinų nutarkuota žievelė (apie 2-3 v.š.)
50 ml citrinos sulčių
150 g cukraus
110 ml kokoso aliejaus (ištirpinto)
200 ml migdolų, avižų ar kito augalinio pieno
Sirupui:
7 š. citrinos sulčių
4 š. cukraus
Gaminimas:
1. Pasiruošiame kepimo formą ir jos vidų ištepame aliejumi. Orkaitę įkaitiname iki 180°C.
2. Linų sėmenis suberiame į mažą indelį, užpilame 5 v.š. vandens, išmaišome ir paliekame brinkti.
3. Gerai tarpusavyje sumaišome speltos miltus, avižinius miltus, krakmolą, kepimo miltelius, druską, ciberžolę. Gautą mišinį persijojame.
4. Kitame dubenyje sumaišome išbrinkusius linų sėmenis, citrinos žieveles, citrinos sultis, cukrų, aliejų ir pieną. Supilame į sausus ingredientus ir švelniai išmaišome.
5. Gautą masę supilame į kepimo formą ir šauname į orkaitę. Kepame apie 50 min. Ar pilnai iškepė, patikriname su mediniu pagaliuku – įbestas į pyragą ir ištrauktas turi būti sausas.
6. Kol kepa pyragas, pasiruošiame sirupą. Nedideliame puode ant mažos kaitros vis pamaišant pakaitiname citrinos sultis ir cukrų tol, kol cukrus pilnai ištirps.
7. Iškeptui pyragui neišėmus jo iš kepimo formos leidžiame atvėsti apie 10 minučių. Tada mediniu pagaliuku (pvz. mediniu iešmeliu) padarome skylutes (bedant tiek giliai, kiek galime). Po truputį neskubant šaukštu ant paviršiaus pilame paruoštą sirupą ir šaukšto kita puse paskirstome, kad sirupas pasiskirstytų po visą pyrago viršutinę dalį. Taip neskubant po truputį sulaistome visą sirupą. Gali pasirodyti, kad sirupo per daug ir jis pilnai nesusigeria, bet čia tik laiko klausimas. Sunaudojus visą sirupą, paliekame pyragą pilnai atvėsti, o sirupui pilnai susigerti.
8. Pyragui pilnai atvėsus, atsegame kepimo formos kraštus ir švelniai pyragą išimame iš formos.
9. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *