Veganiškas sūrio tortas su vyšniomis

Veganiškas sūrio tortas su vyšniomis

Gaminau šį veganišką sūrio tortą su vyšniomis savo mylimos pusseserės gimtadieniui. Iš karto žinojau, kokio skonio bus šis torčiukas, nes ji tiesiog dievina vyšnias!

Pagrindinės torto kremo sudėtinės dalys (neskaitant vyšnių) yra anakardžių riešutai, kakavos sviestas ir riebioji kokoso pieno dalis.

Anakardžių riešutus reikia išmirkyti vandenyje. Geriausiai per naktį, bet jei jau pasimiršo, tai dviem valandom užpilkite karštu vandeniu. Tokiu būdu anakardžiai išmirksta, suminkštėja ir susmulkinus suteikia švelnią tekstūrą.

Kakavos sviesto svarbi funkcija – suteikti tortui tvirtumo. Per naktį pastovėjęs šaldytuve tortas puikiai sustingsta, bet išlieka tvirtos kreminės tekstūros kakavos sviesto dėka. Ir nebūtina jo dėti į šaldymo kamerą, kaip daugelį tokio pobūdžio tortų. Žinoma, kakavos sviestas suteikia švelnų šokolado poskonį.

Torto kremui naudojau kokosų pieno riebiąją dalį. Tam, kad lengviau būtų atskirti riebiąją kokosų pieno dalį nuo kokosų vandens, geriausiai yra iš vakaro skardinę įdėti į šaldytuvą dangteliu žemyn (arba bent kelioms valandoms, jei pamiršote iš vakaro). Kitą dieną atidarius skardinę, atsiskyrusį kokosų vandenį nupilkite į vieną indelį (labai skanu jį panaudoti kokteiliams), o kokosų pieno riebiąją dalį (ją ir naudosime kremui) – į kitą. Tiesą sakant, naudojant kokybišką kokosų pieną (aš naudoju eko), visai nesunkiai riebioji dalis atsiskiria ir nelaikant šaldytuve.

Naudojau šaldytas vyšnias. Palaukiau, kad šiek tiek atitirptų ir išsiskirtų sultys. Jei naudosite šviežias vyšnias, ruošiant padažą įpilkite keletą šaukštų vandens (šaldytos pačios išleidžia nemažai sulčių), kad būtų daugiau skysčio, kuris virs į gardų vyšninį padažą. Padažui sutirštinti naudojau tapijokos krakmolą. Jis labai gerai sutirština, tai jo užtenka vieno šaukšto. Jei naudosite kukurūzų krakmolą, jo gali prireikti šiek tiek daugiau.

Paruoštą torto kremą visada ragaukite ir jei trūksta, skonį pakoreguokite citrinos sultimis, klevų sirupu, o gal mažučiu druskos žiupsneliu.

Jei planuojate veganišką sūrio tortą su vyšniomis valgyti kitą dieną, laikykite jį šaldytuve. O jei norite jį pasiruošti iš anksto, dėkite į šaldiklį. Manau mėnesį tortas kuo puikiausiai išsilaikys. Perdėkite jį į šaldytuvą iki valgymo likus geram pusdieniui, kad iš lėto atšiltų. Padažą užpilkite prieš tiekiant tortą ant stalo. Jei visgi iki galo pilnai neatšilo, tortą pjaukite su pašildytu peiliu. Skonis bus tarsi ledų!

Veganiškas sūrio tortas su vyšniomis
20 cm torto forma
Pagrindas:
200 g migdolų miltų
3 š. kokosų aliejaus (skysto)
2 š. klevų sirupo
Kremas:
300 g anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje per naktį arba bent dvi valandas karštam vandenyje)
180 ml riebiosios kokosų pieno dalies (žr. aprašymą aukščiau)
50 g kakavos sviesto
6 v.š. klevų sirupo
4 v.š. citrinos sulčių
1 a.š. vanilės ekstraktas
1,5 stikl. vyšnių (šaldytų arba šviežių)
žiupsnelis druskos
Padažas:
1 stikl. vyšnių
2 š. klevų sirupo arba cukraus
1 a.š. tapijokos krakmolo (arba kukurūzų)
citrinos sulčių pagal skonį
Gaminimas:
1. Torto pagrindui skirtus ingredientus gerai sumaišome. Torto formą atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės ar padėklo, sudedame paruoštą pagrindą, gerai suspaudžiame.
2. Paruošiame kremą. Kakavos sviestą (susmulkintą) ištirpiname – sudedame į mažesnį puodą, kurį dedame į didesnį puodą su vandeniu. Ant nedidelės kaitros pakaitiname kol kakavos sviestas išsilydis. Supilame jį į smulkintuvą ar maisto kombainą kartu su kitais likusiais ingredientais (tik vyšnių sudedame 1 stiklinę, o pusę stiklinės atidedame į šalį) ir viską sumalame iki vientisos masės. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame klevų sirupu, citrinos sultimis ar mikro žiupsneliu druskos. Tada sudedame atidėtas vyšnias ir išmaišome.
3. Gautą masę supilame ant torto pagrindo, išlyginame ir dedame į šaldytuvą. Geriausia jį ten palikti visai nakčiai.
4. Ruošiame padažą. Į nedidelį puodą sudedame atšilusias vyšnias su visomis sultimis (jei vyšnios šviežios, įpilame kelis šaukštus vandens), įpilame klevų sirupą, užverdame ir sumažinus kaitrą ant lėtos ugnies troškiname apie 10 minučių. Mažame indelyje sumaišome krakmolą su 10 šaukštų vandens ir supilame į vyšnias. Gerai išmaišome ir dar šiek tiek pakaitiname, kol padažas sutirštės. Jei norisi rūgštumo, įspaudžiame citrinos sulčių, o jei per rūgštu – šiek tiek pasaldiname klevų sirupu ar cukrumi.
5. Padažui leidžiame pilnai atvėsti ir tik tada užpilame ant torto.
6. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *