Datulių rutuliukai su riešutais ir imbieru
Datulių rutuliukai su riešutais ir imbieru yra gardus ir sveikas užkandis, kuris tobulai tinka ir prie kavos, ir kelionėse, ir vaikams į mokyklą. Ir šiaip turėti po ranka, kai norisi “kažko skanaus”.
Taip pat tai ir nuostabus desertas, kuris padarytas tik iš natūralių ir nerafinuotų produktų, be pridėtinio cukraus. Pagrindinis ingredientas yra datulės, kurios vertinamos dėl didelio vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų kiekio. Ir žinoma, tai yra natūralus saldiklis. Esu kažkur skaičiusi, kad datulės yra puikus maistas ir vaistas net kosmonautams.
Graikiniai riešutai dėl savo maistinių savybių laikomi vienais iš sveikiausių riešutų, turinčių daug omega 3 nesočiųjų rūgščių. Kad gautumėte maksimalią graikinių riešutų nauda, juos reikėtų išmirkyti. Daugiau apie riešutų mirkymą rašiau čia.
Kakavą naudoju neskrudintą (raw). Nuo įprastos kakavos ji skiriasi tuo, kad nėra termiškai apdorota aukštoje temperatūroje, todėl joje išlieka daugybė natūralių maistinių medžiagų – kalcio, magnio, geležies, fosforo, kalio, skaidulų ir antioksidantų. Nekeptiems desertams, kaip šis, rekomenduoju naudoti neskrudintą (raw) kakavą – juk taip ne tik skaniau, bet ir sveikiau!
Prie datulių saldumo kaip kontrastas man be galo dera imbieras. Tinka naudoti ir miltelius (taip greičiau) ir imbiero sultis (sutarkuokite imbierą ir per mažą sietelį išspauskite sultis). Pagal nurodytus kiekius recepte imbiero miltelių naudoju 3 nubrauktus arbatinius šaukštelius. Gaunasi lengvas aštrumas. Pagal savo skonį atitinkamai pasikoreguokite imbiero kiekį. Beje, vietoje imbiero kartais naudoju čili miltelius (apie 1 a.š.). Paruoštą datulių masę galima padalinti per pusę ir paskaninti skirtingais prieskoniais (atitinkamai sumažinus prieskonių kiekius).
Datulių rutuliukus su graikiniais riešutais labai smagu gaminti kartu su vaikais. Žinoma, gaminimo eigoje rutuliukų kiekis sumažėja…:) Jei ruošiate vaikams, imbiero kiekį galima sumažinti arba iš vis nedėti aštrių prieskonių. Aštrius prieskonius galima pakeisti vanile, cinamonu ir kitais. Skanu ir be papildomų prieskonių – tiesiog šokoladinis skonis, kurį suteikia kakavos milteliai.
Padarytus rutuliukus galima apvolioti bet kokiuose mėgstamuose pabarstukuose – kakavos milteliuose, kokoso drožlėse, smulkintuose riešutuose ir pan. Padarytus datulių rutuliukus laikykite sandariame inde šaldytuve apie savaitę, nors manau puikiai išsilaikytų ir žymiai ilgiau. Tik pas mus jie greitai išgaruoja.
Datulių rutuliukai su riešutais ir imbieru
Apie 20 rutuliukų
20 vnt. minkštų datulių
100 g graikiškų riešutų (+30 g įdarui)
4 š. kakavos miltelių (+ keli šaukštai apvoliojimui)
žiupsnelis druskos
apie 3 a.š. imbiero miltelų
Gaminimas:
1. Nuplautas ir be kauliukų datules sudedame į maisto kombainą ir pasmulkiname, kol susimaišys į vieną masę.
2. Suberiame likusius ingredientus (išskyrus įdarui skirtus riešutus) ir pulsuojančiu režimu smulkiname toliau. Galima palikti didesnius ar mažesnius graikinių riešutų gabaliukus. Paragaujame, ir jei norisi, galime pakoreguoti skonį imbieru ar kakava.
3. Gautą masę sudedame į indelį ir palaikome šaldytuve apie 30 min., kad sustingtų ir būtų lengviau formuoti rutuliukus.
4. Ištraukus iš šaldytuvo, formuojame maždaug graikinio riešuto dydžio rutuliukus (jei limpa, rankas sudrėkinti vandeniu), į vidų įspaudžiame graikinio riešuto gabaliuką (maždaug vienos puselės ketvirtis) ir apvoliojame kakavos milteliuose.
5. Laikome sandariame indelyje šaldytuve iki 7 dienų (manau ir ilgiau išsilaikytų, bet labai jau greitai susivalgo:)
6. Skanaus!