Špinatų ir žirnelių salotos su braškėmis

Špinatų, žirnelių ir braškių salotos

Gaivios ir lengvos špinatų ir žirnelių salotos su braškėmis. Gražios akiai, skanios gomuriui ir sveikos kūnui. Kiekvienas kąsnis gausus vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Žirneliai ir agurkai suteikia gaivumo, braškės – lengvos rūgštelės. Gražgarstė ir raudonasis svogūnas įneša švelnų aštrumą. Riešutai (gerųjų riebalų šaltinis) suteikia malonų traškumą – kaip gi be jo! Galima naudoti bet kokius mėgiamus riešutus. Puikiai tinka ir migdolų riekelės. Kai noriu maksimalaus traškumo, naudoju graikinius riešutus. Viską vainikuoja braškių-imbiero padažas.

Kokius benaudotumėte riešutus – visus juos reikia (išskyrus migdolų riekeles) išmirkyti vandenyje. Migdolus reikėtų mirkyti 8-12 val., graikinius riešutus 2-4 val. Mirkymas vandenyje padeda suskaidyti fermentų inhibitorius, kurie slopina virškinimą (privalgius nemirkytų riešutų juk jaučiame “sunkumą” žarnyne, ar ne?), todėl išmirkyti riešutai (taip pat ir sėklos) ne tik lengviau susivirškina, bet kartu geriau įsisavinamos naudingos maistinės medžiagos. Taip pat mirkymo metu pašalinami nešvarumai ir toksinės medžiagos. Mirkymo metu keletą kartų pakeiskite vandenį – jis tikrai bus nešvarus. Baigus mirkyti gerai praplaukite ir išdžiovinkite. Kad būtų traškūs, lengvai apkepkite sausoje keptuvėje.

Dėl kelių saujų gal ir per didelis vargas mirkyti bei džiovinti. Todėl aš dažniausiai tai padarau su didesniais riešutų kiekiais. Po mirkymo riešutus išdžiovinu džiovyklėje (puikiai galima tai padaryti orkaitėje ant pačios žemiausios temperatūros), atvėsinu ir laikau šaldytuve sandariame indelyje. Kai prireikia – jie visada po ranka. Jei išmirkytus riešutus iš karto naudosite padažams, glotnučiams ar kur kitur, kur neaktualus jų traškumas ar nesiruošiate jų išlaikyti ilgesniam laikui, tokiu atveju džiovinti nebūtina.

Iš tiesų šias špinatų ir žirnelių salotas su braškėmis lengvai galima transformuoti. Vietoje žirnelių puikiai tinka šparagai. Špinatus galima keisti kitomis žaliomis lapinėmis daržovėmis. O jei norisi sočiau – papildyti galima bolivine balanda, grikiais ar bet kokiais mėgstamais ankštiniais (man skaniausiai su lęšiais).

Špinatų ir žirnelių salotos su braškėmis
2 porc.
100 g špinatų ir gražgarstės mišinio
1 mažas agurkas, supjaustytas plonais griežinėliais
1/2 stikl. šviežių ar šaldytų (atšildyti) žirnelių
6 didesnės braškės, supjaustytos griežinėliais
1/2 raudono svogūno, susmulkinto
dvi saujos migdolų riešutų ar jų riekelių arba graikinių riešutų
Padažas:
1 stikl. braškių
3 a.š. tarkuoto imbiero
2 š. žalios citrinos (lime) sulčių
1 a.š. klevų sirupo
1 š. riešutų sviesto
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Padažui visus ingredientus sudedame į smulkintuvą/trintuvą ir sutriname iki vientisos tekstūros.
2. Migdolų riešutus ar jų riekeles arba graikinius riešutus lengvai apkepame sausoje keptuvėje, kol pasklis malonus aromatas. Atvėsiname.
3. Į lėkštes paskirstome špinatus (jei dideli lapai, pasmulkiname) ir gražgarstę, ant viršaus sudedame agurką, žirnelius, braškes ir svogūną. Užpilame padažu ir užberiame riešutus.
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *