Veganiškas sūrio tortas su uogomis

Veganiškas augalinis sūrio tortas, pagamintas iš anakardžių, kokoso pieno ir kakavos sviesto, papuoštas braškėmis ir šilauogėmis.

Be proto skanus torčiukas. Nuostabi kreminė tekstūra su lengvu citrinos prieskoniu, pagrindas trapus ir švelniai karamelinis. Šis veganiškas sūrio tortas tobulai tinka ir ypatingai progai, ir šiaip be jokios progos palepinti save ir savo šeimą bei draugus. Puošti galima su bet kokiomis sezoninėmis uogomis ar vaisiais – tad džiuginti gali ištisus metus.

Šis tortas yra ne tik gardus, bet ir super sveikas – ruošiamas tik iš visos struktūros augalinės kilmės produktų, (nerafinuota ir neperdirbta=tikra 🙂 ) turintis skaidulų (retas dalykas desertuose!) ir visų kitų gėrių iš riešutų, kokosų pieno, kakavos sviesto, viso grūdo avižinių dribsnių.

Kitas šio augalinio sūrio torto privalumas tame, kad galima ji pagaminti iš anksto ir laikyti šaldiklyje iki tol, kol ateis laikas juo pasimėgauti. Šiuo privalumu sėkmingai naudojuosi, kai ruošiu vaišes svečiams.

Torto kremui naudojau kokosų pieno riebiąją dalį (dar vadinama grietinėle). Tam, kad lengviau būtų atskirti riebiąją kokosų pieno dalį nuo kokosų vandens, geriausiai yra iš vakaro skardinę įdėti į šaldytuvą dangteliu žemyn (arba bent kelioms valandoms, jei pamiršote iš vakaro). Kitą dieną atidarius skardinę, atsiskyrusį kokosų vandenį nupilkite į vieną indelį (labai skanu jį panaudoti kokteiliams), o kokosų pieno riebiąją dalį (ją ir naudosime kremui) – į kitą. Nebūtinai super tobulai turi atsiskirti – kokosų vandenyje gali plaukioti balti gumuliukai, o kokosų grietinėlėje matytis šiek tiek kokosų vandens. Torto kremui reikia 250 ml kokosų pieno riebiosios dalies.

Noriu atkreipti dėmesį į tai, kad kai pirksite kokosų pieną, atidžiai paskaitykite sudėtį. Geriausiu atveju turėtų būti tik dvi sudėtinės dalys – kokoso ekstraktas (kuo didesnis procentas, tuo riebiau ir geriau) ir vanduo. Daugiau kitų ir nereikia. Jei sudėtyje rasite daugiau ingredientų (o kartais jų pasitaiko visai nemažai), tai gali nepavykti atskirti riebiosios kokosų pieno dalies. Tokiu atveju naudokite 200 ml kokosų pieno. Ir jei perkant yra iš ko rinktis, visada rinkitės kur yra didesnis kiekis pačio kokoso ekstrakto.

Kita svarbi torto kremo sudėtinė dalis yra anakardžių riešutai. Jais taip pat reikėtų pasirūpinti iš vakaro ir nakčiai palikti užmerktus vandenyje. Išmirkę riešutai ne tik lengviau virškinasi, bet geriau susimala iki vientisos švelnios tekstūros, kurios mums ir reikia ruošiant kremą. Jei iš vakaro pamiršote užmerkti anakardžius, tai užpilkite juos karštu vandeniu ir palaikykite bent dvi valandas.

Pagrindui saldinti naudojau kokosų cukrų. Jis turi malonų karamelės prieskonį. Jei jo neturite, tai naudokite tiesiog nerafinuotą rudąjį cukrų.

Šį torčiuką geriausiai padaryti iš vakaro ir dėti į šaldiklį. Prieš valgant ištraukti iš šaldiklio ir palaikyti kambario temperatūroje apie 1 – 2 valandas. Tada papuošti šviežiomis uogomis ar vaisiais ir nešti ant stalo. Jei per stebuklą lieka likučių, laikome juos šaldytuve sandariame indelyje keletą dienų (paprastai daugiau nei vieną dieną neišsilaiko 🙂 ).

Veganiškas sūrio tortas
20 cm torto forma
Pagrindas:
100 g migdolų riešutų
80 g viso grūdo avižinių dribsnių
4 v.š. kokosų cukraus arba kito nerafinuoto cukraus
1 a.š. cinamono
mažas žiupsnelis druskos
5 v.š. kokosų aliejaus (tirpinto)
Kremas:
300 g anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje per naktį arba bent 2 valandas karštame vandenyje)
250 ml riebiosios kokosų pieno dalies (žr. aprašymą aukščiau)
55 g ekologiško kakavos sviesto
6-8 v.š. agavų sirupo
7-9 v.š. citrinos sulčių
1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
1 a.š. vanilės ekstrakto
žiupsnelis druskos
Gaminimas:
1. Pasiruošimas iš vakaro – anakardžių riešutus užmerkiame vandenyje visai nakčiai, o kokosų pieno skardinę dedame į šaldytuvą dangteliu žemyn.
2. Kitą dieną torto gaminimą pradedame nuo pagrindo. Įkaitiname orkaitę iki 170°C. Į atsegamos torto formos apačią įklojame kepimo popierių.
3. Migdolus, avižinius dribsnius, cukrų, cinamoną ir žiupsnelį druskos suberiame į maisto kombainą/smulkintuvą ir viską susmulkiname iki labai smulkių gabaliukų. Tada supilame tirpintą kokosų aliejų ir dar malame, kol aliejus tolygiai susimaišo su sausais trupiniais. Gautą masę suberiame į paruoštą torto formą, gerai supresuojame prie dugno su šaukšto kita puse ir šauname į orkaitę. Kepame apie 15-20 min., kol pagrindas iškepa ir pasklinda malonus aromatas. Stebime, kad nesudegtų. Ištraukus iš orkaitės leidžiame pilnai atvėsti.
4. Ruošiame kremą. Nusausiname anakardžius. Kakavos sviestą (susmulkintą) ištirpiname – sudedame į mažesnį puodą, kurį dedame į didesnį puodą su vandeniu. Ant nedidelės kaitros pakaitiname kol kakavos sviestas išsilydis. Supilame jį į smulkintuvą ar maisto kombainą kartu su kitais kremui skirtais ingridientais ir viską sumalame iki vientisos masės. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis ar šlakeliu agavų sirupo.
5. Paruoštą kremą supilame ant atvėsusio pagrindo. Uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldiklį visai nakčiai arba bent 4 – 5 valandom.
6. Prieš valgant tortą ištraukiame iš šaldiklio ir paliekame kambario temperatūroje apie 1-2 val., kad atšiltų. Papuošiame šviežiomis uogomis. Jei nespėja atšilti ir sunku atpjauti, pjaustome su šiltu peiliu.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *