Veganiškas šokoladinis sūrio tortas

Veganiškas šokoladinis sūrio tortas su sūdyta karamele

Kaip šokolado megėja turėjau vieną dieną padaryti veganišką šokoladinį sūrio tortą. Ir ši diena išaušo! Nepasikuklinsiu ir pasigirsiu, kad visi be išimties įvertino šį desertą pačiais aukščiausiais balais. Tad jei ir jūs esate gerų desertų ir šokolado gerbėjai – pirmyn į virtuvę!

Torčiukas darytas ne vieną kartą. Garantuoju, kad pavyks kiekvienam jį darančiam. O ir pasigamina visai greitai – per valandą tikrai apsisuksite.

Pagrindinę kreminę torto dalį sudaro geras juodas (70 proc.) šokoladas, šilkinis/silken tofu ir kokoso pieno riebioji dalis (visiškai be skysčio). Viską gerai sumaišius gausime nuostabios kreminės tekstūros ir sodraus skonio masę. Jei trūksta saldumo, galima pasaldinti šaukštu kitu klevų sirupo.

Kalbant apie tofu, jo yra skirtingų rūšių. Šiam tortui mums reikalingas šilkinis/silken (ant pakelio parašyta silken tofu). Atidarius pakuotę, kartais būna nedidelis kiekis skysčio – išpilkite jį.

Pirkite patį riebiausią kokoso pieną (skardinėje). Geriausia kokoso pieno skardinę per naktį palaikyti šaldytuve. Kitą dieną ją atidarius pamatysite, kaip kokoso vanduo bus gražiai atsiskyręs – jo į kremą nedėkite, bet naudokite tik sukietėjusią kokoso pieno dalį.

Tortą papuošiau sūdyta karamele ir lengvai paskrudintais lazdyno riešutais. Šis duetas tobulai dera prie sodraus šokoladinio torto skonio. Manau, vietoje karamelės ir riešutų tiktų ir šviežios uogos, kaip braškės ar vyšnios.

Nors tortas gali pasirodyti visai mažas, tik 20 cm dydžio, tačiau juo pasimėgauti pakaks nemažai kompanijai, nes tortas yra tikrai sotus.

Pagamintas veganiškas šokoladinis sūrio tortas šaldytuve puikiai laikosi apie 5 dienas. Jei per tokį laiką nesusivalgo, supjaustykite gabaliukais ir laikykite šaldiklyje.

Veganiškas šokoladinis sūrio tortas
Pagrindas:
200 g trapių sausainių (naudojau “digestive” tipo)
80 g sviesto (vegan)
Kreminė torto dalis:
400 g juodo šokolado (72 proc.)
300 g tofu (silken)
200 g kokoso pieno riebioji dalis (žr. aprašymą aukščiau)
1-2 š. klevų sirupo (jei trūksta saldumo)
žiupsnelis druskos
Sūdyta karamelė:
80 g sviesto (vegan)
75 g nerafinuoto rudo cukraus
80 ml kokoso pieno riebioji dalis
30 ml klevų sirupo
1/2 a.š. vanilės ekstrakto
1/4 a.š. druskos kristalų (arba kiek stambesnės druskos)
Dekoracija:
100 g lengvai apkeptų lazdyno riešutų
1-2 trapūs sausainiai
Gaminame:
1. Pradedame nuo torto pagrindo. Sausainius susmulkiname maisto kombainu į trupinius. Sviestą išlydome ir sumaišome su sausainių trupiniais. Torto formą (20 cm) atsegamais kraštais be jos dugno dedame ant lėkštės (ant kurios norime serviruoti tortą), sudedame paruoštą pagrindą, gerai supresuojame. Įdedame į šaldytuvą kad sustingtų.
2. Gaminame kreminę torto dalį. Garų vonelėje išlydome šokoladą. Truputi atvėsiname ir supilame jį į elektrinį trintuvą kartu su silken tofu, kokoso pienu ir žiupsneliu druskos. Sutriname iki vientisos tekstūros. Paragaujame ir jei trūksta saldumo – pasaldiname klevų sirupu pagal skonį. Gautą masę supilame ant paruošto pagrindo ir vėl dedame į šaldytuvą, kad sustingtų. Šaldytuve geriausiai palikti per naktį. 
3. Gaminame sūdytą karamelę. Visus jai skirtus ingredientus, išskyrus vanilės esenciją ir druskos kristalus, sudedame į puodą, kai užverda, sumažiname kaitrą ir vis pamaišant, kaitiname apie 5 min. Cukrus turi pilnai ištirpti. Ar jau karamelė paruošta, galima patikrinti taip – šaukštą ištraukus iš karamelės ir padėjus ant lėkštutės, ant šaukšto esanti karamelė sustingsta. Patraukus puodą nuo kaitros, įpilame vanilės esenciją ir leidžiame pilnai atvėsti. Kad greičiau atvėstų, karamelę galima perpilti į kitą indą. Druskos kristalus į karamelę įtrupiname (jei kristalai didesni, juos tarp pirštų sutriname) jai pravėsus.
4. Tortui sustingus ir karamelei atvėsus, ją užpilame ant torto viršaus ir papuošiame lazdyno riešutais bei trupintais sausainiais. Trumpam dedame į šaldytuvą, kad sustingtų karamelė. Prieš valgant, atsargiai nuimame atsegamus torto formos kraštus.
5. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *