Bulvių ir porų sriuba

Bulvių ir porų sriuba su grybais

Atrodytų nieko ypatingo, tiesiog eilinė trinta sriuba. Bet patikėkite, kai pirmą kartą išviriau šią bulvių ir porų sriubą, ji buvo lydima susižavėjimo šūksnių. Pradedant mažiausiais ir baigiant didžiausiais. Ir iki šiol esu prašoma išvirti “tą” skanią sriubą, kurios receptą jau prieš daugelį metų nusižiūrėjau iš prancūziškų patiekalų knygos.

Bulvių ir porų sriubai paruošti naudojamos daržovės yra švelnaus skonio, tad būtinai reikia kelių prieskonių, kad galutinis rezultatas tikrai nustebintų. Prancūzai užsiberia baltųjų pipirų. O aš šalia jų dar ir muskato šiek tiek patarkuoju. Šie du priekoniai – baltieji pipirai ir muskatas – yra mano mėgstamiausi prieskoniai, kai ruošiu patiekalus su bulvėmis. Tad labai rekomenduoju ruošiant šią sriubą turėti po ranka baltuosius pipirus ir muskatą arba nors vieną iš jų.

Bulvių ir porų sriuba su grybais

Tradiciškai bulvių ir porų sriubai paruošti naudojamą sviestą ir grietinėlę pakeičiau į veganišką sviestą ir kokoso grietinėlę. Dažnai mėgstu sriubą paskaninti keptais grybais ir krapais. Tai nėra būtina, bet man, grybų megėjai, tai yra labai skanu. Ir jau įpylus sriubą į lėkštę, dar užtarkuoju mažą žiupsnelį muskato.

Bulvių ir porų sriuba
apie 6 porcijos
40 g sviesto (vegan)
1 svogūnas, supjaustytas
4 porai, supjaustyti griežinėliais
2 saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais
2 česnako skiltelės, sukapotos
3 bulvės (apie 500 g), supjaustytos kubeliais
3 stikl. daržovių sultinio
200 ml kokoso grietinėlės (arba pačio riebiausio kokoso pieno)
druska
žiupsnelis baltųjų pipirų
žiupsnelis muskato
Patiekimui (nebūtinai, bet labai skanu):
apie 12 rudų pievagrybių, supjastytų griežinėliais
šlakelis aliejaus kepimui
druskos pagal skonį
kelios šakelės krapų
Gaminimas:
1. Puode išlydome sviestą, suberiame svogūną, porus, salierus ir uždengus dangtį apie 10 min. apkepame, kartas nuo karto pamaišome. Pačiame gale suberiame česnakus ir dar kelias minutes pamaišant kepame. Daržovės turi suminkštėti, bet neapskrusti.
2. Supilame sultinį, suberiame bulves, užverdame. Ant lėtos kaitros uždengus puodą verdame apie 15-20 min., kol suminkštės bulvės.
3. Patraukus nuo kaitros su elektriniu rankiniu trintuvu (arba kiek pravėsus supilti į maisto kombainą) sutriname iki vientisos tyrės konsistencijos.
4. Supilame kokoso grietinėlę, pasūdome, užberiame baltųjų pipirų, muskato (ragaujame ir susideriname skonį pagal save). Puodą grąžiname ant kaitros ir dar truputi pakaitiname, bet neužverdame.
5. Sausoje keptuvėje apkepame pievagrybius, jei pradeda lipti prie keptuvės dugno, įpilame šlakelį aliejaus. Gale pasūdome.
6. Įpylus sriubą į lėkštes, ant viršaus uždedame keptus grybus ir užberiame smulkintus krapus. Jei norisi, ant viršaus papildomai pasitarkuojame muskato ar užsiberiame baltųjų pipirų.
7. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *