Bulvių salotos su smidrais ir pankoliu

Šias bulvių salotas su smidrais ir pankoliu labiausiai mėgstu valgyti kai prasideda šviežių bulvyčių ir smidrų sezonas. Bulves išverdu su visa lupena, tada supjaustau gabaliukais ir dar šiltas užpilu gardžiuoju garstyčių padažu (bulvės ir garstyčios mano skoniui idealiai deranti draugija). Kol bulvės į save geria padažą, per tą laiką paruošiu pankolį ir smidrus.

Pankolį perpjaunu pusiau ir supjaustau kiekvieną puselę taip, kad pankolio sluoksniai laikytųsi prie viduryje esančio koto. Puseles apkepu alyvuogių aliejuje keptuvėje sudėjus vienu sluoksniu, kad kiekvienas gabaliukais gražiai apkeptų (gali prireikti kepti per kelis kartus). Kepimo gale lengvai pasūdau.

Trumpai apie smidrus. Skaniausi smidrai – šviežiausi smidrai, todėl geriausiai pirkti iš vietinių ūkininkų. Rinkitės tvirtus, stangrius, nenuleipusius smidrus. Prieš valgant, smidrų galiukus reikia nulaužti. Žalios spalvos, plonų ir šviežutėlių smidrų kotelių viršutinio sluoksnio galima ir nenuskusti (balti – visada nuskutami). Storesnius reikia skusti (plonai) tik apačią, iki viršūnėlių. Kad gautume visą naudingų maistinių medžiagų puokštę, smidrus geriausia valgyti žalius. Tačiau galima apdoroti ir termiškai, tik tai daryti trumpai, pakanka kelių minučių.

Šviežutėlius, tik ką nupirktus smidrus iš vietinių ūkininkų, aš dažniausiai valgau termiškai neapdorotus, triauškinu žalius. O jei perku parduotuvėje, tai kotelius plonai nuskutu ir trumpai apkepu ar pagarinu.

Šį kartą smidrus supjausčiau gabaliukais ir trumpai juos apkepiau alyvuogių aliejuje. Pačiame gale paskaninau kapota česnako skiltele ir žiupsneliu druskos.

Apkeptus smidrus maišau su bulvėmis, ant viršaus išdėlioju keptus pankolio gabaliukus, svogūno žiedelius ir gausiai užberiu smulkintais krapais.

Bulvių salotos su smidrais ir pankoliu
Reikės (apie 2 porc.):
4 vidutinio dydžio virtų bulvių
1 pankolio, supjaustyto puselėmis (skaityti aprašymą aukščiau)
500 g smidrų (skaityti aprašymą aukščiau)
1 didesnės česnako skiltelės, smulkiai sukapotos ar sutarkuotos
1 mažo raudono svogūno, supjaustyto žiedeliais ir pašlakstyto citrinos sultimis
alyvuogių aliejaus kepimui
saujos krapų
druskos ir juodų pipirų pagal skonį
Padažui:
6 v.š. alyvuogių aliejaus
2 v.š. obuolių acto
1 v.š. dijon garstyčių
2 česnako skiltelių
žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminame:
1. Pirmiausiai pasiruošiame padažą. Visas padažo sudėtines dalis gerai sumaišome (aš sudedu į stiklainiuką, gerai užsuku dangtelį ir suplaku kratydama ranką).
2. Bulves supjaustome gabaliukais ir užpilame paruoštu padažu.
3. Tuo tarpu alyvuogių aliejuje iš abiejų pusių apkepame pankolio puseles, pačiame gale lengvai pasūdome. Atidedame į šalį.
4. Į tą pačią keptuvę sudedame smidrus, jei reikia, dar truputi įpilame alyvuogių aliejaus ir ant vidutinės kaitros vis pavartant kepame apie 2 minutes. Pačiame gale užberiame kapotą česnako skiltelę, žiupsnelį druskos ir dar vieną minutę pakepame, kol pasklinda malonus česnako aromatas (stebime, kad česnakas nesudegtų!).
5. Apkeptus smidrus suberiame į bulves su padažu ir lengvai išmaišome.
5. Į dvi lėkštes paskirstome bulves su smidrais, ant viršaus uždedame keptas pankolio puseles, užberiame svogūno žiedelius ir smulkintus krapus. Užberiame šviežiai maltais juodais pipirais. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perbraukite mėlyną kvadratą į dešinę: *