Avinžirnių veganiškos “tuno” salotos
Avinžirnių veganiškos “tuno” salotos skirtos visiems, kuriems norisi jūros skonio nenaudojant jokios žuvies. Jūros dvelksmą ir ypatingą umami skonį suteikia “Nori” jūros dumbliai. Būtent į šiuos jūros dumblius yra vyniojami sušiai. Tačiau su šiais džiovintais jūros dumbliais galima pasigaminti ir kitų patiekalų. Vienu iš jų ir noriu pasidalinti.
Šios salotos yra sočios, maistingos, gausios skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. “Nori” jūros dumbliai -jūros daržovės -be baltymų ir skaidulinių medžiagų yra puikus jodo šaltinis.
Pagrindinis salotų ingredientas yra avinžirniai. Juos reikia sutrinti šakute arba bulvių traiškykle. Gaivumo suteikia saliero kotai ir obuolys. Saliero kotus perpjaunu išilgai ir tada supjaustau mažais gabaliukais. Pikantiškumo natos atkeliauja iš smulkiai supjaustytų svogūnų, garstyčių, kaparėlių ir sojos padažo. Ir viską apjungia “Nori” jūros dumblių umami skonis. Jūros dumblius suplėšau į gabaliukus. Taip pat galima juos sukarpyti į siauras juosteles žirklėmis.
Aš dažniausiai šias salotas mėgstu valgyti kaip atskirą patiekalą. O kartais tiesiog tepu ant duonos riekės ar romaninės salotos lapo greitiems ir sotiems pusryčiams ar kai norisi užkąsti tarp pagrindinių valgymų.
Avinžirnių veganiškos “tuno” salotos
Reikės:
1 indelio konservuotų avinžirnių
2 v.š. augalinio majonezo
1 a.š. garstyčių
2 saliero kotų, supjaustytų mažais gabaliukais
1/2 raudono svogūno, supjaustyto smulkiai
3 “Nori” jūros dumblių lapų (į kuriuos sukami sušiai)
1 obuolio, smulkiai sutarkuoto šiaudeliais arba per burokinę tarką
1 v.š. citrinos sulčių
1 v.š. kaparėlių (jei didesni, tai pasmulkinti)
1 v.š. sojos padažo
druskos ir juodų pipirų pagal skonį
Gaminame:
1. Avinžirnius suverčiame į dubenį ir su šakute ar bulvių traiškykle juos sutraiškome. Jei liks vienas kitas nesutraiškytas, nieko tokio.
2. Dumblių lapus suplėšome arba sukarpome žirklėmis į mažus gabaliukus. Juos ir kitus likusius ingredientus sudedame į avinžirnius ir gerai sumaišome. Paragaujame ir jei reikia, pagal savo skonį paskaniname sojos padažu ar/ir citrinos sultimis. Jei per sausa, papildomai įdedame majonezo. Galima valgyti iš karto. Jei salotas paruošite iš anksto ir leisite bent 15 min ramiai pastovėti, geriau atsiskleis umami jūros dumblių skonis.
3. Valgome kaip atskiras salotas arba naudojame kaip užtepėlę ant duonos, salotų lapų, sukame į tortilijas ir pan. Likučius laikyti sandariame inde šaldytuve. Skanaus!