Kepti granolos batonėliai

Tegyvuoja avižos! Visokiomis formomis – granola, košė, sausainiai. Prie šio sąrašo iškilmingai pridedu keptus granolos batonėlius. Traškūs avižiniai su migdolų riešutais ir saulėgrąžomis. O kadangi jaučiu silpnybę visokiems traškiems dalykėliams, tai šie kepti granolos batonėliai yra man tikras išsigelbėjimas. Ne tik traškūs, bet skanūs ir sveiki.

Batonėlius paskaninau cinamonu. Man jis tobulai dera prie avižų. Ir kai pusryčiams valgau tiesiog granolą, visada užsiberiu cinamono. Bet jei jums nesinori, galite jo nenaudoti – bet kokiu atveju bus skanu.

Kad pavyktų iškeptą masę supjaustyti gabaliukais, reikia prisiminti du dalykus. Pirma, jau paruoštą kepimui masę reikia gerai supresuoti. Kai masę sudėsite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, ant viršaus užklokite kitą kepimo popieriaus lakštą ir kokiu nors plokščiu paviršiumi (pvz., plokščiu stiklinės/puodelio dugnu) gerai suspauskite, kad visa masė gerai suliptų. Ir tik tada šaukite į orkaitę.

Antra, jau iškepus ir ištraukus iš orkaitės, leiskite pilnai atvėsti kepimo inde. Tik pilnai atvėsęs kepinys tampa kietas ir traškus. Atvėsusį ištraukite iš kepimo indo paėmus už kepimo popieriaus kraštų. Jei matote, kad dugnas dar kiek šiltas, palaukite kol pilnai atvės, geriausiai uždėjus ant grotelių. Ir tik tada supjaustykie norimo dydžio batonėliais.

Keptus granolos batonėlius laikykite sandariame inde iki savaitės (pas mus išsilaiko vos kelias dienas 🙂 )

Kepti granolos batonėliai
200 g avižinių dribsnių
70 g migdolų riešutų, pasmulkintų
70 g saulėgrąžų
5 š.maltų linų sėmenų
žiupsnelis druskos
1 a.š. malto cinamono
6 minkštos datulės, supjaustytos į 4-6 dalis (jei kietos, pamirkyti šiltame vandenyje apie 30 min.)
60 g riešutų sviesto (naudojau žemės riešutų)
80 g kokoso aliejaus
100 ml klevų arba ryžių sirupo (naudojau kiekvieno po 50 ml)
Gaminimas:
1. Avižinius dribsnius, riešutus ir saulėgrąžas suberiame į kepimo skardą ir šauname į iki 160°C įkaitintą orkaitę. Kepame apie 15 min. kol švelniai apskrus.
2. Į dubenį suberiame švelniai paskrudintus avižinius dribsnius, riešutus, saulėgrąžas, taip pat maltus linų sėmenis, druską, cinamoną ir datules. Viską sumaišome.
3. Riešutų sviestą, kokoso aliejų, klevų ir/arba ryžių sirupą supilame į nedidelį puodą ir maišant pakaitiname, kad viskas gerai susimaišytų.
4. Gautą masę užpilame ant masės dubenyje ir gerai išmaišome, kad gerai pasidengtų visi sausi ingredientai.
5. Gautą masę sukratome į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (34×24 cm) ir paskirstome. Kad masė gerai susipresuotų, ant viršaus uždedame kepimo popierių ir per visą plotą gerai paspaudinėjame su plokščiu stiklinės ar kito indo dugnu.
6. Šauname į 160°C orkaitę ir kepame apie 25 min. kol krašteliai gražiai paruduos. Ištraukus iš orkaitės leidžiame pilnai atvėsti kepimo inde.
7. Paėmus už kepimo popieriaus kraštelių ištraukiame iš kepimo indo ir padedame ant stalo ar didesnės pjaustymo lentelės. Supjaustome norimo dydžio batonėliais. Laikome sandariame inde.
8.Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *