Keptų paprikų humusas
Kai ateina ruduo ir turguje kilogramais prisiperku paprikų, tada atidarau keptų paprikų humuso sezoną. Labai man patinka tas ypatingas keptų paprikų skonis ir aromatas. Jei esate paprikų gerbėjai arba norite paįvairinti įprasto humuso skonį, siūlau išbandyti šį receptą.
Paprastai ruošiu didesnį kiekį, kad visai savaitei turėčiau skanų ir sotų paruoštuką. Šį humusą mėgstu valgyti ir per pusryčius, ir per pietus kartu su dideliu dubeniu daržovių salotų. Vakarienei taip pat puikiai tinka. Galima tepti ant sumuštinio, vynioti į tortilijas, krauti ant salotų ar vieną kabinti.
Keptų paprikų humusas sandariame inde šaldytuve laisvai išsilaiko iki 5 dienų. Su kiekviena diena skonis dar labiau atsiskleidžia.
Keptų paprikų humusas
Reikės:
4 didelių “riebių” raudonų paprikų
3 indelių konservuotų avinžirnių (viename indelyje 240 g gryno avinžirnių kiekio) (+vieno indelio skysčio)
4 česnakų skiltelių
po 3 a.š. malto kumino ir rūkytos paprikos
3 v.š. tahini
9 v.š. citrinos sulčiu
žiupsnio druskos
Patiekimui: lengvai apkepti graikiniai riešutai, kalendros lapeliai, alyvuogių aliejus
Gaminame:
1. Paprikas perpjauname per pusę, išimame sėklas, sudedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą odele aukštyn ir kepame iki 180 C įkaitintoje orkaitėje (su griliaus funkcija bus greičiau). Kepti kol odelės apkeps ir pradės juoduoti (apie 30 min.). Sudedame į maišelį, užrišame ir paliekame atvėsti. Tada nuimame odeles.
2. Keptas paprikas ir visus likusius ingredientus sudedame į maisto smulkintuvą, supilame nuo vieno avinžirnių indelio likusį skystį ir susmulkiname.
3. Paragaukite, ir jei reikia, skonį pakoreguokite papildomai įdedant česnako skiltelę, citrinos sulčių arba druskos. Jei tekstūra atrodo skystoka, tai nieko tokio – pastovėjus šaldytuve sutirštėja.
4. Prieš valgant pagardinti graikiniais riešutais, kalendros lapeliais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Skanaus!