Salotų dubuo su šparagais ir bolivine balanda

Be galo mėgstu tokius salotų dubenis. Kuriuose daug spalvų, skonių, skirtingų tekstūrų ir gausybė vitaminų, mineralų ir visų kitų naudingų maistinių medžiagų. Tai yra dažniausias patiekalas, kurį ruošiu pietums ar vakarienei. Ir niekada nepabosta. Nes kas kartą sudedu vis kitokias sezonines daržoves, ankštinius ir/ar kruopas. O karštomis vasaros dienomis toks maistas ypač vertingas, nes puikiai pasotina, bet neapsunkina organizmo.
Šį kartą ruošiau vasariškai gaivų, bet kartu ir sotų salotų dubenį su šparagais, bolivine balanda, avinžirniais, pomidoriukais, špinatais, gražgarste ir graikiniais riešutais. Viską apjungė nuostabusis žolelių padažas.
Žolelių padažą ruošiau iš petražolių ir raudonėlio. Vietoj šių žolelių galite naudoti bet kurias kitas turimas ir mėgstamas prieskonines žoleles. Ypač skanu su kalendromis, bazilikais ar mėtomis. Siūlau iš karto pasiruošti dvigubą padažo kiekį ir laikyti uždarame indelyje šaldytuve. Išsilaiko apie savaitę. Kitą kartą ruošiant šį ar kitą salotų dubenį, padažą jau turėsite po ranka, tad ir laiko virtuvėje sugaišite mažiau. Ilgiau stovint, padaže esantis aliejus ir vanduo “atsiskiria” vienas nuo kito, tad prieš naudojant gerai pakratykite užsuktą indelį.
Salotų dubuo su šparagais ir bolivine balanda bei žolelių padažu
2 geros porcijos
Salotos:
1/2 stikl. bolivinės balandos
1 stikl. daržovių sultinio arba vandens
1 stikl. virtų arba konservuotų avinžirnių
2 geros saujos špinatų ir gražgarstės
2 geros saujos mažų pomidoriukų
1 ryšulėlio šparagų
1 v.š. aliejaus
2 česnako skiltelės
keletas šaukštų citrinos sulčių
2 saujos graikinių riešutų
Žolelių padažas:
4 v.š. smulkintų petražolių ir raudonėlių (arba bet kokių kitų žolelių ar jų mišinio)
2 česnako skiltelės
1 v.š. klevų sirupo arba skysto medaus
1/2 citrinos sultys (apie 35 ml)
tarkuotos citrinos žievelės pagal skonį
75 ml alyvuogių aliejaus
35 ml vandens
druskos pagal skonį
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasiruošiame padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudedame į smulkintuvą ar maisto kombainą ir susmulkiname iki vientisos masės. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, česnaku ar druska. Supilame į užsukamą indelį ir dedame į šaldytuvą, kol paruošime salotas.
2. Bolivinę balandą gerai perplauname. Užpilame sultiniu arba vandeniu (pasūdyti), užvirus verdame apie 10 minučių atidengtu dangčiu. Išjungus kaitrą uždengiame dangtį ir paliekame 5 minutėms, kad baigtų brinkti. Tada suberiame smulkiai kapotą česnako skiltelę, įspaudžiame šaukštą citrinos sulčių ir gerai išmaišome. Atidedame į šalį.
3. Paruošiame šparagus. Nulaužiame sukietėjusius galiukus ir supjaustome į 2-3 dalis. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir suberiame šparagus. Šparagai keptuvėje turi sugulti vienu sluoksniu, kad visi tolygiai apkeptų. Vis pamaišant kepame apie 3 minutes. Sudedame likusią smulkiai kapotą česnako skiltelę, pasūdome mažu žiupsneliu druskos ir gerai išmaišius kepame dar vieną minutę. Šparagai neturi perkepti, turi išlikti traškūs. Baigus iš karto išimame iš keptuvės ir užpilame šaukštą citrinos sulčių.
4. Į du dubenis paskirstome visus salotų ingredientus ir užpilame žolelių padažu.
5. Skanaus!