Cukinijų spagečių salotos su moliūgo sėklų pesto

Šviežių cukinijų spagečių salotos su moliūgo sėklų pesto, šviežiais pomidorais ir saulėgrąžų daigais.

Prasidėjus cukinijų sezonui, dažnai reikia pasukti galvą, ką dar skanaus ir įdomaus iš jų būtų galima pagaminti. Cukinijų spagečių salotos su moliūgo sėklų pesto yra vienas iš variantų, kai norisi ko nors labai gaivaus ir vasariško.

Cukiniją į ilgus makaronus – spagečius supjausčiau su spiraline daržovių pjaustykle. Bet jei tokios neturite, pagelbės tarka arba specialus skustukas, kurių pagalba cukiniją galima supjaustyti ilgais šiaudeliais. Arba paprasčiausiai imam aštrų peilį – per cukinijos ilgį išilgai supjaustome ilgais griežinėliais, o paskui juos išilgai supjaustome į plonas juosteles.

Pesto gaminau iš tradiciškai naudojamo šviežio baziliko ir netradiciškai naudojamų moliūgo sėklų. Moliūgo sėklas švelniai apkepiau keptuvėje (labiau atsiskleidžia skonis, aromatas ir traškumas). Kadangi šis pesto visiškai augalinės kilmės, tad vietoje įprasto parmezano sūrio įbėriau mielių dribsnius (angliškai nutritional yeast). Mielių dribsniai turi subtilų sūrio poskonį, tad tobulai tinka paskaninti pesto. Jų galima įsigyti visose sveiko maisto parduotuvėse. Plačiau apie mielių dribsnius rašiau čia.

Paruoštus cukinijų spagečius sumaišius su moliūgo sėklų pesto, pomidoriukais ir saulėgrąžų daigais, nieko nelaukus reikėtų nešti ant stalo. Nes ilgiau pastovėjusios cukinijos pradeda išskirti savo sultis. O plaukiančių salotų mes nenorime 🙂

Štai dar keletas idėjų, padėsiančių doroti cukinijų derlių: Orkaitėje keptas daržovių troškinys (Ratatouille), Šilkinė lęšių, žirnių ir cukinijos sriuba, Cukinijų salotos su ožkos sūriu ir mėtų padažu.

Cukinijų spagečių salotos su moliūgo sėklų pesto
2 porcijos
1 vidutinio dydžio cukinija
dvi saujos mažų pomidoriukų, perpjautų per pusę
dvi saujos saulėgrąžų daigų
sauja moliūgo sėklų, lengvai apkeptų
Pesto:
50 g šviežio baziliko (kartu su visais koteliais)
100 g moliūgo sėklų, lengvai apkeptų
2-3 česnako skiltelės
3 v.š. mielių dribsnių (nutritional yeast) arba parmezano tipo sūrio
3 v.š. citrinos sulčių
6 v.š. tyro alyvuogių aliejaus
žiupsnelis druskos (nepadauginkite, sūrumo bus nuo mielių dribsnių)
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pasigaminame pesto. Visus ingredientus, išskyrus aliejų, sudedame į kombainą. Smulkiname iki mažų gabaliukų. Įpilame aliejų ir dar pasmulkiname. Paragaujame ir jei reikia, skonį pakoreguojame citrinos sultimis, česnaku, druska.
2. Cukiniją supjaustome plonais spagečiais spiraline daržovių pjaustykle, tarka, specialiu skustuku arba tiesiog peiliu (žr. aprašymą aukščiau).
3. Cukinijų spagečius (jei spagečiai gavosi per daug ilgi 🙂 patrumpiname juos žirklėmis) sumaišome su jau paruoštu pesto (atsidedame du šaukštus papuošimui). Paskirstome į du dubenėlius, sudedame pomidoriukus, saulėgrąžų daigus, užberiame moliūgo sėklas ir po šaukštą pasilikto pesto. Nieko nelaukiant pradedame mėgautis, kol cukinijos nepaleido savo sulčių 🙂
4. Skanaus!

Pasidalinkite su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kokį skaičių matote? *